Kurs, grundnivå
30 hp
Malmö | dagtid | 100%
19 januari 2026 - 7 juni 2026
Kod för kursen: SC131D

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Syftet med kursen är att studenten utvecklar kunskaper och färdigheter inom de civil- och offentligrättsliga områden som har särskild betydelse för det sociala arbetets teori och praxis.

Kursen består av tre delkurser:


Delkurs 1. Humanjuridik, 7,5 hp

Delkursens innehåll

Delkursen är en introduktion till rättssystemet och till juridisk metod. Rättskällor och tolkningsprinciper samt den organisatoriska uppbyggnaden av statsapparaten behandlas. Lagstiftning som rör familjerättdiskuteras med särskild betoning på barns rättigheter, men också våld inom familjen är en viktig del. I avsnittet om straffrätt behandlas lagregleringen för vissa brott, bland annat rörande olika former av våld och tvång i nära relationer, samt påföljdssystemet med tonvikt på unga lagöverträdare. Därutöver ingår lagstiftning om social civilrätt såsom gällande person, avtal, hyra, skulder och skuldsanering. Slutligen behandlas den arbetsrättsliga lagstiftningen i såväl kollektivt som individuellt perspektiv samt rättsreglerna om diskriminering och likabehandling.


Delkurs 2. Socialrätt med förvaltningsrätt, 12,5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen belyses konstitutionella rättsprinciper och Europakonventionen, i synnerhet grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, liksom allmänna handlingars offentlighet samt regler om sekretess. Social- och förvaltningsrätt, förvaltningsprocessrätt, kommunalrätt samt migrationsrätt diskuteras ingående liksom etiska aspekter på offentlig maktutövning. I delkursen behandlas målen och intentionerna med sociallagstiftningen samt genusaspekter och etiska dimension-er på dessa regelsystem. Rättsregler relevanta för socialt arbete, såsom till exempel hälso- och sjukvårdsrätt, socialförsäkringsrätt samt regleringar avseende psykiatrisk vård belyses, och regleringar avseende de sociala tvångsvårdslagstiftningarna diskuteras utförligt. Med utgångspunkt i socialtjänstens stödjande insatser diskuteras socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Kursen tar också särskilt upp det ansvar socialtjänsten har för att utreda och erbjuda stöd vid våld i nära relation. Vidare behandlas de delar av den socialförsäkringsrättsliga regleringen som är av särskild betydelse för det sociala arbetet.

Delkurs 3. Handläggning och dokumentation i socialt arbete, 10 hp

Delkursens innehåll

Under denna delkurs fördjupas, både teoretiskt och praktiskt, kunskaperna från delkurs 1 och 2. Kritisk utredningsmetod presenteras och kombineras med juridisk metod i syfte att utveckla enskildas rättssäkerhet och möjligheter till inflytande över handläggning och beslut avseende den egna situationen. I kursen behandlas också erfarenheter från det sociala arbetets praktik och möjligheter och problem som kan uppstå diskuteras. Genomgående under kursen belyses centrala element i grundläggande mänskliga rättigheter och i det sociala arbetet, t.ex. behovet av ett helhetsperspektiv på en individ och dennes situation, med särskild tonvikt lagd på strävan efter likhet inför lagen.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända kurser SC111C, SC112B och SC113A på Socionomprogrammet.

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt