Viktigt steg för forskning inom tillämpad fysik
Denna höst har hela tre doktorander försvarat sin licentiat-avhandling inom ämnet tillämpad fysik vid Malmö universitet. En milstolpe för detta forskningsfält menar Henrik Hartman som är ansvarig för forskarutbildningen i tillämpad fysik vid Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik.
– Det är verkligen jätteroligt! Tillämpad fysik inrättades för tre år sedan och nu har vi tio doktorander och tre till som börjar nästa år. Att de tre första doktoranderna nu licentierat och därtill med goda vitsord från de externa granskarna är väldigt glädjande och stärker den bedömning av internationellt hög kvalitet i forskningen som vi tidigare fått, säger Henrik Hartman.
De tre doktorander heter Shilpa Bijavara Seshashayana, Mattias Tidefelt och
Grzegorz Sadowski.
Vad handlar din forskning om?
Mattias Tidefelt: ”Min forskning fokuserar på utvecklingen av glas-legeringar, vilka erhålls via snabb kylning av en metallisk smälta till en metastabil solid. Dessa material uppvisar imponerande materialegenskaper vilka kan bli än mer förfinade genom kontrollerade fördelningar av kristallina utfällningar i nano-storlek.”
Shilpa Bijavara Seshashayana: ”I min forskning tittar jag på stjärnors ”fingeravtryck” för att förstå hur galaxer, inklusive vår egen, förändras över tid. Genom att analysera ljuset från stjärnor kan jag räkna ut vilka grundämnen de innehåller. Det hjälper oss att se hur stjärnor skapar och sprider grundämnen som kol och syre över rymden. Under miljarder år formar dessa element galaxen. Mitt arbete avslöjar historien om hur galaxer växer och utvecklas.”
Grzegorz Sadowski: ”Termoelektriska material kan användas för att omvandla en del av den bortkastade värmen till elektricitet. När de appliceras i form av tunna beläggningar kan de vara användbara i självförsörjande mikroenheter och lokal kylning. Mitt fokus ligger på att bättre förstå och förbättra egenskaperna hos Mg3Bi2-baserade tunna filmer.”
Varför blev du forskare? Varför är det kul att forska?
Mattias Tidefelt: ”Jag började mina studier här på Malmö Universitet med ett tekniskt basår för nio år sedan för att se om de naturvetenskapliga ämnena var någonting för mig. Jag drivs av att utvecklas, och vad gäller kunskap så är här möjligheterna oändliga. I kombination med en fascination för avancerad teknologi blir detta ett intressant sätt att spendera min tid.”
Shilpa Bijavara Seshashayana: ”Jag blev forskare för att jag är fascinerad av universums mysterier och tanken på att upptäcka något nytt. Forskning är roligt eftersom det är som att lösa ett kosmiskt pussel - varje upptäckt öppnar dörrar till fler frågor och djupare förståelse. Det är spännande att hitta kopplingar och veta att mitt arbete kan bidra till att besvara stora frågor om existensen.”
Grzegorz Sadowski: ”Jag ville få en bättre förståelse för materialvetenskap, särskilt när det gäller produktion och karakterisering av tunna filmer. Jag gillar att lära mig mer om saker jag är intresserad av, och det finns alltid mer att lära när det gäller vetenskap.”
Om tillämpad fysik vid Malmö universitet
Tillämpad fysik samlar forskningen inom fysik, materialvetenskap, astrofysik och innehåller både beräkningar, modellering, experiment och observationer. Forskningen på Malmö universitet sker i en internationell miljö och spänner från ren grundforskning till samverkan med företag och involverar experiment i såväl egna laboratorier som vid internationella anläggningar.