Malmö stads covidgeneral utsedd till hedersdoktor
”Jätteförvånad och oerhört hedrad.” Så reagerade den före detta vårdchefen Pia Nilsson när hon fick veta att hon utsetts till hedersdoktor vid Malmö universitet. Under sina 47 år inom vårdyrket har hon varit en brobyggare mellan Malmö stad och universitetet, enligt motiveringen.
Tio minuter före utsatt tid för intervjun är Pia Nilsson redan på plats i lunchmatsalen till Malmö universitets lokaler på sjukhusområdet. Chiligrytan på menyn lockar inte utan hon tar en kycklingsallad i stället.
– Klockan är bara tolv så jag är inte speciellt hungrig än. Du vet, jag är ju pensionär nu så jag åt frukost klockan tio, säger hon och skrattar.
Pia Nilsson är 64 år, men valde att gå i pension ett år tidigare för att få mer tid att njuta av livet tillsammans maken som är pensionär sedan flera år tillbaka.
Utsedd till ny hedersdoktor
I slutet av maj hade hon avtackning på Malmö stad där hon hade arbetat som enhetschef på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. Under samma vecka fick hon veta att hon blivit utsedd till hedersdoktor vid fakulteten Hälsa och samhälle vid Malmö universitet.
– Jag blev jätteförvånad och oerhört hedrad. Det är en fjäder i hatten till hela min förvaltning.
När nyheten väl landat i henne började hon tänka på varför just hon valdes ut. Hon insåg snart att det har med alla samarbeten som hon har initierat mellan regionen, universitet och sin tidigare arbetsgivare Malmö stad. En del av motiveringen är just Pia Nilssons roll som en brobyggare.
– Hur vi kan samarbeta bättre ihop har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger hon.
Drivande i flera samarbeten
Bland annat har hon varit med och bildat mobila vårdteam där regionanställda läkare och kommunanställda sjuksköterskor tillsammans åker hem till sköra äldre personer. Hon har även drivit att sjuksköterskor får specialistutbildningar för att öka deras kompentens om hur det är att arbeta inom kommunen. Hon har också varit med och sett till att göra det lättare för sjuksköterskestudenter att hitta en arbetsplats för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och att VFU:n förlängts från fyra till sex veckor.
Det som till stor del har motiverat Pia Nilsson till att driva alla dessa samarbeten har att göra med hur vården kan förbättras för den enskilda patienten, framförallt för de äldre. Hon återkommer flera gånger till den sömlösa vården under intervjun.
– Det är viktigt att komma ihåg att det är en individ som behöver hjälp. Den enskilda personen ska inte känna av att vi är olika professioner eller har olika arbetsgivare.
Man visste inte vad som skulle hända från en till en annan dag eller hur viruset agerade eller spred sig.
Pia Nilsson, utsedd till hedersdoktor vid Malmö universitet
Den övertygelsen har även gått som en röd tråd genom hela hennes 47-åriga vårdkarriär. Första anställningen var som vårdbiträde på äldreboendet Öresundsgården i Limhamn. Sedan dess har hon hunnit med flera titlar som distriktssköterska, hälso- och sjukvårdsstrateg och enhetschef. Otaliga vårdavtal och vårdkriser har hon också varit med om. Den helt klart största utmaningen för henne var coronapandemin. Hon axlade ett stort ansvar för kommunens coronahantering, var ständigt i kontakt med journalister och kallades för covidgeneral av kollegorna.
– Den 4 april 2020, det datumet sitter fastnaglat i huvudet. Då hade vi vår första smittade patient, säger Pia Nilsson och minns en tuff tid.
– Man visste inte vad som skulle hända från en till en annan dag eller hur viruset agerade eller spred sig. Och vi hade inte tillräckligt med skyddsutrustning för att skydda våra äldre, vi tvingades införa besöksförbud… Det var förfärligt.
Skapade covidboende på en vecka
Men hon konstaterar att situationen hade varit ännu värre om inte kommunen och regionen haft ett så pass nära samarbete.
– Vi kunde starta ett covidboende på bara en vecka. Så fort en äldre person blev smittad på ett boende flyttades den personen dit för att bryta smittkedjan.
Som nybliven pensionär ser Pia Nilsson fram emot att golfa, resa, bada, arbeta i trädgården och umgås med nära och kära. Hon gillar när det händer saker.
– Skulle jag bli rastlös kan jag tänka mig att engagera mig i Röda korset. Att möta nya människor är något av det roligaste jag vet.
Hedersdoktor
Själva utnämningarna av hedersdoktorer kan komma hela vägen fram till högtidsveckan som inleds måndagen den 21 oktober och avslutas med årshögtiden fredagen den 25 oktober. På avslutningsdagen får hedersdoktorerna en doktorshatt eller lagerkrans, en doktorsring och ett diplom.
Årets hedersdoktorer och årshögtiden