Kokainsmuggling via europeiska hamnar är fokuset för ett nytt belgiskt forskningsprojekt. Centrum för polisforskning och preventions medgrundare, Manne Gerell, och forskarkollegan Kim Moeller har fått 2,5 miljoner kronor av EU:s interna säkerhetsfond för att delta i projektet.

Tillsammans med den belgiska polisen ska forskarna anordna workshops med polis, tull och hamnpersonal för att ta fram crime scripts, det vill säga en genomgång av hur kokainsmugglingen går till i varje steg och vilka aktörer som gör vad.

Förhoppningen är att analysen leder till att medlarna i den kriminella världen ska sättas dit. Medlare eller brokers är individer som kopplar samman ledare inom den grovt organiserade brottsligheten med utförare, som exempelvis mördare eller chaufförer.

Länkar i den kriminella världen

Fenomenet har nyligen fått stor uppmärksamhet i och med att svenska tonåringar rekryterats via svenska medlare till att utföra våldsbrott i Danmark.

– Medlarna är viktiga länkar i den kriminella världen. Kan vi identifiera och lagföra dem kan det försvaga den organiserade brottsligheten, säger Manne Gerell.

Projektet Breaking the Broker leds av den belgiska polisen och ska pågå under 2025-2026.