FAKULTETEN FÖR KULTUR OCH SAMHÄLLE (KS) | Samtal
Öppet samtal om yttrandefrihet, propaganda och demokrati – hur fritt är det offentliga samtalet?
Onsdag 13 november, 16:15 - 17:15
Niagara, Nordenskiöldsgatan 1, plan 5, öppna ytan
Yttrandefriheten har anor i Sverige åtminstone sedan 1700-talet och den är en viktig förutsättning för demokratin. Dock kan den hotas, begränsas, missbrukas eller manipuleras – på många sätt. Det som den ena hävdar är ett uttryck för yttrandefrihet kan uppfattas som kränkande eller rent av hotfullt av någon annan.
Regeringar i ett stort antal länder stänger i perioder ner hela eller delar av internet, förbjuder eller censurerar vissa medier eller trakasserar och fängslar personer för något de sagt, uttryckt eller skrivit. Men yttrandefrihet kan även inskränkas i västerländska demokratier – genom till exempel smala åsiktskorridorer, cancelkultur och eventuell påföljande självcensur.
Icke desto mindre försöker regimer och organisationer manipulera våra tankar och samtal via propaganda eller trollfabriker. Allt detta speglar sig i den akademiska, mediala och konstnärliga friheten.
Så hur fritt är det offentliga samtalet?
I samtalet diskuteras frågor som:
- Vilka effekter får begränsningar eller hot mot yttrandefrihet för demokratin? För det offentliga samtalet? För akademin och medier? Konsten? Oss som individer?
- Vad är farligast för samhället och individen – censur eller självcensur?
- Vilka begränsningar av yttrandefriheten är legitima? I dag är det olagligt med hets mot folkgrupp och förtal – behövs fler eller färre begränsningar?
- Vad behöver göras för att det fortsatt ska vara ”högt i tak” i det offentliga samtalet?
- När på skalan av begränsningar av yttrandefriheten lämnar vi demokratin och går in i ett auktoritärt samhälle?
- Hur fri är tanken och konsten? Hur påverkas agendan i offentliga och privata samtal av propaganda och desinformation från exempelvis trollfabriker?
- Hur påverkar politiska polariseringen i samhället det offentliga samtalet?
Medverkande:
- Ida Börjel, poet.
- Christina Johnsson, universitetslektor, doktor i juridik.
- Dino Knudsen, biträdande universitetslektor, doktor i historia.
- Mikael Olsson Al Safandi, journalist och före detta programredaktör SVT.
Moderator:
Rebecka Lettevall, professor i idé- och lärdomshistoria samt vicerektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter vid Malmö universitet.
Om samtalserien
Faktaresistens, polarisering och, inte sällan, onödigt högt tonläge. Det för en demokrati så viktiga offentliga samtalet förmörkas i dag ofta av konfliktsökande och smutskastning. Det är en utveckling Malmö universitet vill motverka och vända.
I samtalsserien "Öppet samtal om" får forskningsbaserad kunskap, beprövad erfarenhet samt olika perspektiv och traditioner brytas mot varandra – med respekt för framförda argument och deltagande individer. Här är drivkraften att skapa en arena där vi tillsammans ökar förståelsen för varandra, vårt samhälle (lokalt som globalt) och vår samtid.