Anders Kärrman är administratör på gemensamt verksamhetsstöd och arbetar för närvarande på kansli Teknik och samhälle. Han har utöver det haft ett antal uppdrag inom processutveckling. Anders har en bakgrund som textilingenjör och har även undervisat i väveriteknik som adjunkt på Textilhögskolan i Borås. För närvarande delas tiden mellan kansli TS på universitetet och den egna verksamheten Textile Support.

Sex (och relationer)

"Kram"

av Hans-Eric Hellberg

Vi följer Jonnie som är 14 år och som just mist sin mamma men som men mest av allt funderar och fantiserar om tjejer och sex. Han får ett sommarlov med nya och starka erfarenheter när han på semestern får bo tillsammans med en annan familj. Flickorna och kvinnorna i boken porträtteras som starka, självständiga och stolta vilket gjorde ett stort intryck på mig då och som jag burit med mig inser jag när jag nu läser om boken långt senare. Det är en väldigt intressant insikt att verkligheten har förändrats rejält sedan 70-talet långt ifrån dagens ängslighet, kontroll via sociala medier och även hat.

"Den vidunderliga kärlekens historia"

av Carl-Johan Vallgren

Kärleken är inte bara förunnat de vackra och snygga. Hercule Barfuss födds vanskapt, dövstum och ful och hans mamma får sätta livet till under förlossningen på bordell hon tillhör. Samtidigt föds en flicka i rummet intill, Henriette Vogel, och hans kärlek till henne kommer att bli en av förutsättningarna för att han ska upprätthålla livsgnistan i sitt svåra och stundtals vedervärdiga liv. Trots plågor och motgångar strävar Hercule genom livet med sin kärlek som ständigt drivmedel. En bedövande vacker och samtidigt hemsk historia som gjort ett stort intryck på mig.

"Stoner"

av John Williams

En väldigt stillsam men omvälvande berättelse om William Stoner som förväntas ta över föräldrarnas gård i 1800-talets Amerika. Han upptäcker dock under sin skolgång att han har helt andra talanger och uppmuntrad av lärare går han vidare i akademin och han hänger sig åt engelsk litteratur. Stoner är utåt en lugn, oansenlig och stillsam man som plågas av att han inte kan uppfylla föräldrarnas önskan att ta över gården men som går helt in litteraturen och lever ett rikt inre liv. Han gifter sig med en kvinna men deras äktenskap blir en katastrof och han flyr in i forskning och undervisning av studenter som ger honom lycka. Boken är först lite långsam och tråkig men man sugs in i historien och sen går den inte att släppa, en stark läsupplevelse. 

"Stjärnor utan svindel"

av Louise Boije af Gennäs

Sophie lever det perfekta livet i Stockholm som framgångsrik författare med man och hund när plötsligt den lesbiska vänsterradikala kvinnan Katja dyker upp och skakar om hennes liv fullständigt.

Jag gillar Louise sätt att berätta, hennes språk talar direkt till mig. Det är ett känslig men ändå väldigt rapp och effektiv. Historien berättas snabbt och effektivt och fångade mig till en sträckläsning.   

Drugs

"Vi barn från Bahnhof zoo"

av Kai Hermann, Horst Rieck

En bok som skakade om mitt mycket vanliga och helt odramatiska tonårsliv i parhuset i utkanten av Borås. Det här är en återberättelse om Christiane F uppväxt i en förort till Berlin som var så arkitektoniskt perfekt uträknad, planerad och uppförd att man helt glömt den mänskliga aspekten för barn och ungdomar som skulle växa upp där. Tristessen i betonglandskapet var så fullständig att droger blev hennes tillflykt redan i 13 årsåldern för att sedan vara fullt utvecklad heroinmissbrukare redan 3 år senare. Prostitution blev inkomstkällan för att finansiera drogberoendet.

För mig i ett lugnt och tråkigt bostadsområde i en mellanstor mellansvensk stad blev historien fullständigt overklig. Att det var så lätt att få tag på droger och att det var så lätt att sälja sex var helt obegripligt och fascinerande för mig. Särskilt en episod när mamman till Christine F låser in henne och en kompis i lägenheten laddad med juice och frukt en period för att avgiftas etsar sig fast. Efter en tids helvete kommer dom ut på andra sidan och känner sig ”äntligen fria” för att sedan långsamt dras tillbaka in i drogträsket igen.

Rock´n´roll

"The Rocker"

av Mark Putterford och Phil Lynott

Biografi om sångaren och basisten i Irländska rockbandet Thin Lizzy som levde ett kort och intensivt liv mellan 1949-1986 (36år). Boken får representera den hyllmeter med biografier om pop- och rockmusiker som jag har. Artister som Ritchie Blackmore, Ozzy Osborn, John Lennon, Keith Richard, Paul Stanley, Slash, Patti Smith m.fl. har livsöden som påminner och sammanflätas med varandra så att de nästan kan sammanfattas i en gemensam historia. Jag har valt Phil Lynott, dels för att jag tyckte mycket om musiken och bandets estetik under 70-talet och dels för att Phil var lite speciell eftersom han växte upp i Dublin på 50-talet faderlös (han lämnade familjen och återvände till Guyana) och var färgad med stor burrig afrofrisyr. Dessutom var han den ovanliga kombinationen av sångare, basist, frontman och låtskrivare för sitt band Thin Lizzy. Gemensamt för biografierna är att det är skrivna av journalister eller skribenter som ofta ger en saklig och kronologisk beskrivning av artistens liv. Eftersom jag lyssnat mycket på musiken ger dessa historier en bakgrund till uppkomsten av musiken och framförallt en intressant miljöbeskrivning av hur det var under främst under min uppväxt på 70 och 80-talet.

Livet

"Gentlemen"

av Klas Östergren

Min favoritförfattare som ung vuxen. Jag tyckte mycket om språket och den böljande lite drömska historien. Typisk sent 70-tals början av 80-talsestetik med saker som bara händer och folk som bara är. Det är så långt ifrån dagens totalövervakning med sociala medier där varje inlägg eller bild ska kommenteras, älskas eller hatas. Livet här bara pågår.

Henry Morgan, pianist och boxare bor i en jättelägenhet på Hornsgatan på söder i Stockholm där författaren Klas får flytta in efter att ha blivit bestulen på allt han har utom en skrivmaskin. Det pågår en massa konstiga saker i lägenheten, folk kommer och går och det verkar pågå något underligt arbete i källare.

"Underdog"

av Torbjörn Flygt

Det är 70-tal i Malmö och den ensamstående fabriksarbetaren Bodil Kraft kämpar med att hålla fasaden uppe och familjen igång i lägenheten på Borgmästargården. Boken följer lillebror Johan när han och storasyster Monika växer med mamma Bodil och hennes sönderarbetade axlar från arbetet på Strumpfabriken som snart kommer att, i sann TEKO-anda, konkurreras ut och läggas ner.

Beskrivningen är på pricken för tidsandan med folkhemmet som ska upprätthållas med de kraftiga furumöblerna och där du kan välja om du vill vara Ronnie Hellström Ett eller Två på fotbollsmatchen nere på gården. 

"Där jag kommer ifrån"

av Per Wirtén

En egendomlig men personlig beskrivning av Per Wirtén om att det omöjliga att förflytta sig i sidled mellan förorterna söder om Stockholm. Som många storstäder är Stockholm planerat för att bo och sova i förorten för att sedan åka in och arbeta, handla eller roa sig i innerstaden. Kommunikationen är uppbyggd på det sättet att det går bra att färdas i staden inifrån och ut men knappast i sidled. Förorterna utvecklas parallellt utan någon direkt kontakt.

Boken är väldigt exakt skriven men utförliga platsbeskrivningar och t.o.m. koordinater för var Per befinner sig när han gör de omöjliga förflyttningarna i sidled. Själv är jag född i norrförorten Jakobsberg och även om mina föräldrar flyttade till Borås nästan omedelbart så har jag alltid haft en känsla för Stockholm med omnejd.

"Fittstim"

av Linda Norrman Skugge, Belinda Olsson, Brita Zilg m.fl.

En samling noveller från 1999 skrivna av unga kvinnor, flera med en kommande karriär inom media. Texterna är väldigt raka och för den tiden ett unikt inslag i den annars så manliga och tillrättalagda publiceringen. Det är 20 år sedan boken kom men den känns lika aktuell idag.

"Americanah"

av Chimamanda Ngozi Adichie

En fantastisk bok om att som Afrikansk kvinna aldrig kunna nå upp till idealen i det Amerikanska samhället. Om ras och rasism och de galna hårsalongerna som tillhandahåller tjänster som snarast liknar tortyr för att gör naturligt afrohår helt västerländskt rakt och platt.

En rejäl ögonöppnare för mig vad ras och rasism betyder och hopplösheten i att aldrig nå upp till idealen.

"Fjällgraven"

av Hjort Rosenfeldt

Denna, en svensk deckare i mängden, ger en historia av ett brott har begåtts och som är väldigt komplicerat och har många förgreningar med ett familjemord och ett asylärende. Riksmordskommissionen med bl a kriminalpsykologen Sebastian Bergman, notorisk kvinnotjusare, och ett antal andra starka personligheter bland polisutredarna får uppgiften att lösa fallet.

Bra och välskriven bok som är svår att släppa när man väl kommit in i den och den får representera en genre svenska deckare som jag kan uppskatta och gärna fastnar i. 

"Maratonmarschen"

av Stephen King

Steven Kings roman från 1979, som först gavs ut under pseudonymen Richars Bachman, om 100 pojkar som gå marschen där endast en är vinnare och överlever. I boken följer man Ray Garraty som är 17 år och en av deltagarna i marschen. Majoren och hans patrull övervakar och den som inte håller tempot uppe eller försöker avvika får ett varningsskott och efter tre varningar skjuts deltagaren.

Det är en mycket mörk och tung historia men väldigt svår att släppa. Till skillnad från många andra av Kings böcker saknar denna bok övernaturliga inslag vilket gör berättelsen verklig och så skrämmande.  

Textilen

"Staden som klädde Sverige"

av Inger Dahlin-Ros

Kultur- och textilskribenten Inger Dahlin-Ros har sammanställt en översikt om Borås och textil under 1900-talet. Här får man hela historien tillsammans med fina bilder av Jan Berg i en koncentrerad samling. Inget djuplodande men en fin exposé över staden som klädde Sverige men även min uppväxtstad.

"Älskade jeans"

av Tanya Lloyd Kyi och Anna-Stina Lindén Ivarsson

Favoritplagget jeans historia i en populärvetenskaplig bok med mycket bilder. En bok även för den som inte är så insatt men som ger en intressant historiebeskrivning utifrån plagget jeans i tyget denim. Historien om invandraren Levi (Löb) Strauss från Bayern som blir handelsman och skräddare i San Francisco och får patent på det som skulle bli de moderna jeansen 1873. En favoritbok om ett favoritplagg helt enkelt.

Döden

"Nätterna på Mon Chéri"

av Stefan Lindberg

Det här är en fantastisk berättelse, lite bredvid och utanför huvudspåret. Kenneth Swärd är 33 år gått på bio, ätit på McDonalds och tillbringar en stor del av fredagen den 28 februari 1986 på stamhaket Mon Cheri på Kungsgatan i Stockholm. Någon vecka senare kommer hans namn och bild att spridas som en löpeld i nationella och internationella medier. Han flyr fältet och bosätter sig i USA där han sex år senare hittas död i en skogsbacke. Han kommer för alltid att bli ihågkommen som 33-åringen. Detta är nog min favoritbok.

"Svart som silver"

av Bruno K Öijer

Jag läser nästan aldrig poesi. Men när jag insåg att Bruno K Öijer släppt sin diktsamling Svart som silver 2008 var det något som drog. Jag gick till Akademibokhandeln och frågade efter boken. Expediten såg oerhört trött och besvärad ut och svarade att "nej, vi har inte fått in den än". Jag var antagligen en av många förvirrade eller sökande medelålders män som ställt samma fråga. Till sist kom den iallafall, och den fäste.